Tytuł pozycji:
Studia nad laktazą (beta-D-galaktozydazą) i jej zastosowaniem w przemyśle spożywczym (I)
- Tytuł:
-
Studia nad laktazą (beta-D-galaktozydazą) i jej zastosowaniem w przemyśle spożywczym (I)
Issledovaniya laktazy (B-D-galaktozidazy) i ee primeneija v pishhevoyj promyshlennosti (I)
Studies on lactase (B-D-galactosidase) and its application in the food industry (I)
- Autorzy:
-
Dłużewski, Mieczysław
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/1836058.pdf
- Data publikacji:
-
1969
- Wydawca:
-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
- Źródło:
-
Roczniki Technologii i Chemii Żywności; 1969, 16; 21-32
0080-374X
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Otrzymano nieoczyszczony preparat β-D-galaktozydazy z drożdży hodowanych na serwatce i przebadano jego aktywność. Stwierdzono, że hydroliza 5% roztworu laktozy pod wpływem enzymu zachodziła najszybciej w temperaturze 34-45°C i przy pH 6,3. Preparat okazał się stosunkowo trwały przy przechowywaniu w lodówce w temperaturze 5°C.