Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ niektórych produktów węglowodanowych diety na wykorzystanie karotenu i witaminy A

Tytuł:
Wpływ niektórych produktów węglowodanowych diety na wykorzystanie karotenu i witaminy A
Vliyaniye nekotorykh uglevodnykh diyeticheskikh produktov na upotrebleniye karotina i vitamina A
The effect of some carbohydrate food products on the utilization of carotene and vitamin A
Autorzy:
Korycka, Małgorzata
Berger, Stanisław
Chabrowski, Krzysztof
Miler, Magdalena
Białek, Teresa
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1836043.pdf
Data publikacji:
1969
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Roczniki Technologii i Chemii Żywności; 1969, 17; 71-79
0080-374X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy niniejszej wykonano badania wpływu trzech bogatych w węglowodany produktów rynkowych: bułki pszennej, płatków ziemniaczanych oraz płatków ryżowych na żywieniowe wykorzystanie karotenu i witaminy A. Doświadczenie wykonano na rosnących szczurach. Stwierdzono wyższe wchłanianie karotenu spożywanego z dietami zawierającymi płatki ryżowe i ziemniaczane w porównaniu do diety zawierającej bułkę pszenną.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies