Zawartość witaminy E, wody i białka ogólnego w mięśniach kurcząt o normalnej i wodnistej strukturze Soderzhanie vitamina E, vody i belka v mjase cypljat s pormalnojj i vodjanistojj strukturojj The vitamin E, water and total protein contents in chicken muscles of normal and watery structure
Wodnistą strukturę mięsa kurcząt identyfikowano przez pomiar $pH_1$ w mięśniach. Stwierdzono, że wodnistość mięśni piersiowych nie ma wpływu na zawartość wody i białka ogólnego, obniża natomiast zawartość witaminy E. Nasuwa to przypuszczenie, że wodnistość mięsa kurcząt jest związana z żywieniową dystrofią mięśniową, powodowaną niedoborem witaminy E w paszy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00