Effect of the degree of oil hydrogenation on the growth of rats and on changes in the fatty acid composition of rat liver Wpływ stopnia uwodornienia oleju na wzrost szczurów i na zmiany w składzie kwasów tłuszczowych wątroby
Badano wpływ stosowania oleju rzepakowego i stołowego (90% oleju słonecznikowego i 10% oleju rzepakowego) uwodornionych do temperatury topnienia ok. 28°, 32°, 34° i 37° na przyrosty ciężaru ciała i skład kwasów tłuszczowych wątroby szczurów. Stwierdzono, że istotny wpływ na obniżenie przyrostów wywierało uwodornienie olejów powyżej temperatury topnienia 32°C. W tłuszczu wątroby obserwowano, wraz ze wzrostem stopnia uwodornienia olejów, obniżenie się zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i ich homologów przy jednoczesnym wzroście zawartości kwasów: eikozatrienowego, oleinowego i palmitynowego oraz nienasyconych wiązań trans. Kierunek przemian kwasów tłuszczowych w wątrobie i obniżenie przyrostów ciężaru ciała świadczą o niewystarczającej ilości NNKT w olejach uwodornionych powyżej temperatury topnienia 32°. Powyższe zmiany potwierdzają również tezę, że izomery trans kwasu linolowego i linolenowego nie posiadają właściwości NNKT.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00