Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zachowania żywieniowe studentów w czasie nauki zdalnej

Tytuł:
Zachowania żywieniowe studentów w czasie nauki zdalnej
Autorzy:
Rzadkowolska, Katarzyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1835572.pdf
Data publikacji:
2021-11-17
Wydawca:
Mazowiecka Uczelnia Publiczna w Płocku
Tematy:
COVID-19
nawyki żywieniowe
studenci
dietary habits
students
Źródło:
Społeczeństwo. Edukacja. Język; 2021, 14; 281-298
2353-1266
2449-7983
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W marcu 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła pandemię COVID-19. Wiele krajów, w tym także Polska, zostało zmuszonych do wprowadzenia rygorystycznych reżimów sanitarnych i środków dystansujących społeczeństwo. Jednym z obostrzeń jakie zastosowano w naszym kraju jest realizacja kształcenia szkolnego i wyższego w formie nauczania zdalnego.Celem niniejszego badania była ocena zmiany zachowań i zwyczajów żywieniowych studentów, którzy przez ostatni rok uczyli się z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość. Może być to bowiem klasyfikowane jako sytuacja stresująca, która wpływa na zachowania żywieniowe. Badanie przeprowadzono w marcu 2021 roku, wśród studentów Wydziału Nauk o Zdrowiu Mazowieckiej Uczelni Publicznej w Płocku, metodą sondażu diagnostycznegoz wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Dobór grupy był celowy. Studenci uczyli się zdalnie przez okres jednego roku kalendarzowego. Udział w badaniu był dobrowolny, przestrzegano zasady anonimowości. Ankietę wypełniło 247 kobiet. W związku z wprowadzeniem obostrzeń związanych z pandemią wzmożony stres deklarowało 43% studentek, a 61% podało nawracające uczucie niezadowolenia. Wzrost masy ciała od momentu wprowadzenia nauki zdalnej zauważyło 40% kobiet, a jej spadek zadeklarowało 20% badanych. Zdecydowana większość respondentek spożywała 4 posiłki w ciągu dnia. Studentki podały, że częściej spożywają śniadania, zupy, warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste oraz piją wodę i herbatę. Jednak znaczna grupa (45%) częściej sięga również po dodatkowe przekąski między posiłkami. Osoby te deklarowały częstsze spożycie słodyczy, żywności typu „fast-food”, chipsów oraz słonych przekąsek. Prawie 60% badanych studentek podało także, że częściej jada posiłki w trakcie nauki, przed komputerem. Wydawałoby się, że okres pandemii, w którym zwraca się szczególną uwagę na prozdrowotny styl życia, w tym prawidłowo zbilansowaną dietę, powinien skutkować stosowaniem zasad zdrowego żywienia. Jednak nie zawsze tak jest. Okazało się bowiem, że np. studenci, którzy studiują zdalnie popełniają licznebłędy żywieniowe, które uzasadniają częstym występowaniem negatywnych emocji wywołanych nauką zdalną.

In March 2020, the World Health Organization announced the COVID-19 pandemic. Many countries, including Poland, have been forced to introduce strict sanitary regimes and social distancing measures. One of the restrictions applied in our country is the realization of school education and higher education in the form of electronic learning. The purpose of this study was to assess the changes in behaviors and eating habits of students, who had been studying with the use of electronic learning methods during the last year. It can be classified as a stressful situation that affects eating behaviors. The research was conducted in March 2021 among students of the Faculty of Health Sciences at the Masovian Public University in Płock on the basis of the diagnostic survey with the use of the author’s questionnaire. The selection of the group was deliberate. Students were learning in a remote way for one calendar year. The participation in the research was voluntary and the principle of anonymity was respected. The questionnaire was completed by 247 women. In connection wit the introduction of restrictions connected with the pandemic, increased stress was declared by 43% of students, and 61% of respondents reported recurrent felling of dissatisfaction. The increase in body weight since the introduction of electronic learning was noticed by 40% of women, and its decrease was declared by 20% of respondents. The vast majority of respondents ate 4 meals a day. Students reported that they more often eat breakfast, soups, vegetables and fruits, whole grain products, as well as they drink water and tea. However, a significant group (45%) of respondents eat additional snacks between meals. The respondents reported more frequent consumption of sweets, fast-food products, crisps and salty snacks. Almost 60% of examined persons also stated that they eat meals more often while learning – in front of the computer. It would seem that the pandemic period, when special attention is paid to a healthy lifestyle, including a properly balanced diet, should result in the application of the rules of healthy eating. However, this is not always the case. It turned out that, for example, students, who study in a remote way, make numerous dietary mistakes and they justify them by frequent negative emotions caused by electronic learning.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies