Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ składu chemicznego stali i sposobu walcowania drutu na wymiary i właściwości taśm na sprężyny

Tytuł:
Wpływ składu chemicznego stali i sposobu walcowania drutu na wymiary i właściwości taśm na sprężyny
Influence of chemical composition of steel and wire rolling method on dimensions and properties of spring strips
Autorzy:
Burdek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/182053.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Metalurgii Żelaza im. Stanisława Staszica
Tematy:
drut
walcowanie
spłaszczanie
taśma
sprężyna
wire
rolling
flattening
strip
spring
Źródło:
Prace Instytutu Metalurgii Żelaza; 2016, T. 68, nr 3, 3; 27-30
0137-9941
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem artykułu jest walcowanie drutu na taśmy przeznaczone do wyrobu sprężyn płaskich. Przedstawiono sposób wyliczania wymaganej średnicy drutu oraz poszerzenia taśmy w procesie walcowania. Wykonano próby walcowania z zastosowaniem walców o zróżnicowanych średnicach i schematach odkształcania. Analizowano wymiary taśm i ich właściwości mechaniczne.

The subject of this article is wire rolling for strips for the production of flat springs. The method of calculating the required wire diameter and strip widening during rolling was presented. Attempts to roll with rollers with various diameters and deformation models were made. The dimensions of strips and their mechanical properties were analysed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies