Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization of Magnetic and Structural Properties of Sr Ferrite Prepared by Low-Temperature Combustion

Tytuł:
Optimization of Magnetic and Structural Properties of Sr Ferrite Prepared by Low-Temperature Combustion
Autorzy:
Grusková, A.
Jančárik, V.
Sláma, J.
Ušáková, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1813884.pdf
Data publikacji:
2008-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.-y
75.50.Ww
74.25.Ha
33.45.+x
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2008, 113, 1; 557-560
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Fine strontium hexaferrite particles were prepared by the low temperature auto-combustion method. Aqueous solution of the corresponding metal salts and a combustible co-reactant compound - glycine were used as initial precursor. The resulting powders were calcined at various temperatures from 750°C up to 1100°C. The microstructure and magnetic properties were investigated by the Mössbauer spectroscopy, thermomagnetic analysis, scanning electron microscopy, and vibrating magnetometer. The particles of sizes less than 1 μm have monophasic hexagonal structure. Coercivity $H_c$≈400 kA/m, specific saturation polarization $J_{s-m} ≈ 72×10^{-6} Tm^3 kg^{-1}$ and remanence polarization $J_{s-r} ≈ 43×10^{-6} T m^3 kg^{-1}$ were achieved for the Sr ferrite annealed at 850°C for 6 h.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies