Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The Soft Magnetic Properties and Temperature Stability of Co-Fe-Zr-B Metallic Glasses

Tytuł:
The Soft Magnetic Properties and Temperature Stability of Co-Fe-Zr-B Metallic Glasses
Autorzy:
Bednarčík, J.
Kováč, J.
Roth, S.
Fűzer, J.
Kollár, P.
Varga, L.
Franz, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1813531.pdf
Data publikacji:
2008-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.Kj
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2008, 113, 1; 83-86
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present work multicomponent Co-based alloys with nominal composition $Co_{72-x}Fe_xZr_8B_{20}$ (x=10, 15, and 20 at. %) were synthesized by single-roller melt-spinning. The measurement of coercivity, $H_c$, reveals the soft magnetic behavior of investigated alloys. The value of $H_c$ increases from 23 A/m for alloy with x=10 at. % up to 32 A/m for alloy with x=20 at. %. Further it was found that crystallization temperature of as-quenched alloys slightly varies with iron content and lays between 605 and 625°C. From the temperature dependence of magnetization it follows that partial substitution of cobalt by iron has positive influence on the Curie temperature of amorphous phase, $_cT^{am}$, which increases from 300°C up to 462°C for alloy with x=10 at. % and x=2 0 at. %, respectively.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies