Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evolution of InAs Quantum Dots during Annealing Process

Tytuł:
Evolution of InAs Quantum Dots during Annealing Process
Autorzy:
Guo-zhi, Jia
Jiang-hong, Yao
Yong-chun, Shu
Xiao-dong, Xin
Pi-Biao, -
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1812057.pdf
Data publikacji:
2008-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.16.Dn
81.05.Ea
73.21.La
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2008, 114, 4; 919-923
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
InAs quantum dots were grown by molecular beam epitaxy in the Stranski-Krastanow growth mode and annealed under $N_2$ atmospheres at different temperatures. The evolution of quantum dots with the annealing temperature increasing were slightly different with the results reported in the literature. Atomic force microscopy investigations of quantum dots uncapped layer show a size initial increase followed by a prompt decrease as annealing temperature increases. It was found that the photoluminescence signal on quantum dots capped with GaAs layer was first slightly red-shifted and then blue-shifted with an increase in annealing temperature. The blue-shift can be attributed to In/Ga interdiffusion in annealing process. Red-shift of optical features indicates the change of the quantum dots compostion, size, and strain from the barrier.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies