The objective of this study is to prepare and study magnetic properties of biological magnetic nanoparticles (magnetosomes) as a product of biomineralization process of magnetotactic bacteria Magnetospirillum sp. AMB-1. From temperature dependence of remanent magnetization and coercive field the Verwey transition is clearly seen at 105 K as a consequence of the large anisotropy along the chains of magnetosomes.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00