Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anisotropy of Magnetic and Transport Properties οf $UAuSb_2$ Single Crystals

Tytuł:
Anisotropy of Magnetic and Transport Properties οf $UAuSb_2$ Single Crystals
Autorzy:
Troć, R.
Bukowski, Z.
Stępień-Damm, J.
Sułkowski, C.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1810449.pdf
Data publikacji:
2009-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
71.20.Lp
71.27.+a
75.30.Gw
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2009, 115, 1; 181-184
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The uranium-gold diantimonide $UAuSb_2$ belongs to a numerous family of ternary compounds crystallizing in a tetragonal structure of the $HfCuSi_2$-type (space group P4/nmm). In this paper the results of magnetization, electrical resistivity and thermopower measured along the main crystallographic directions are reported. Two magnetic transitions, a ferromagnetic one at $T_C$ =31 K and probably an antiferromagnetic one at $T_N$ = 43 K were found. The spontaneous magnetization at 1.9 K amounts about 0.8 $μ_B$ for B ∥ c-axis. Electrical resistivity for j ⊥ c-axis exhibits a $T^2$ exp(-Δ/kT) dependence at low temperatures and a Kondo effect at higher temperatures above $T_N$. The thermopower S for both main crystallographic directions shows a maximum at the temperature close to $T_C$ and the lack of any anomaly at $T_N$.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies