Fourier transform infrared spectroscopy was used to analyse the influence of a cationic surfactant from the group of morpholine derivatives on the conformational dynamics of $CH_2$ group in acyl chain of DSPC. The presence of the surfactant causes a decrease in the DSPC phase transition temperature. This result suggests that the surfactant interactions with phospholipid molecules disturb the lipid layers. The Fourier transform infrared measurements were supplemented with tests of the environmental toxicity of the surfactant used.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00