Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Polyester and Polyesterimide Compounds with Nanofillers for Impregnating of Electrical Motors

Tytuł:
Polyester and Polyesterimide Compounds with Nanofillers for Impregnating of Electrical Motors
Autorzy:
Gornicka, B.
Prociow, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1808069.pdf
Data publikacji:
2009-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.07.Pr
82.35.Np
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2009, 115, 4; 842-845
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Polyester and polyesterimide compounds for impregnating of electrical motors were modified by incorporating of three kinds of nanofillers: zinc oxide, fumed nanosilica and titanium dioxide so as to improve their properties. Nanosized particles were added at 1 wt.% of loading and homogeneously dispersed in polyester and polyesterimide matrix. The results on mechanical, electrical and barrier properties of standard and nanofilled compounds were compared. Thermogravimetric/differential thermal analysis showed that thermal stability of nanofilled compounds was significantly higher. Also the electrical and bonding strength of nanofilled impregnating compounds increased and at the same time water absorption decreased. The highest improvement of properties owing to nanofillers was obtained in the case of nanosilica.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies