Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Hydrothermal Synthesis of $CeO_{2}$ and $Ce_{0.9}Fe_{0.1}O_{2}$ Nanocrystals

Tytuł:
Hydrothermal Synthesis of $CeO_{2}$ and $Ce_{0.9}Fe_{0.1}O_{2}$ Nanocrystals
Autorzy:
Radović, M.
Dohčević-Mitrović, Z.
Golubović, A.
Matović, B.
Šćepanović, M.
Popović, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1795617.pdf
Data publikacji:
2009-10
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
81.16.Be
61.05.C-
78.30.-j
78.67.Bf
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2009, 116, 4; 614-617
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pure and 10 mol% $Fe^{3+}$ doped $CeO_2$ nanocrystals were synthesized by hydrothermal method using two different basic solutions ($NH_4OH$ and NaOH). All the samples were calcinated at 140°C and 200°C. The characterization of crystalline structure, vibrational and optical properties was performed using X-ray diffraction, Raman spectroscopy and spectroscopic ellipsometry. The obtained results showed that the Fe-doped samples are solid solutions with different size of nanocrystals, very dependent on the synthesis temperature and type of basic solution. The Raman measurements demonstrated electron molecular vibrational coupling and increase of oxygen vacancy concentration whereas doping provokes a small decrease of optical absorption edge in comparison with pure ceria.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies