Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Temperature on Critical Fields in $Zn_{x}Sb_{y}Cr_{z}Se_{4}$

Tytuł:
Influence of Temperature on Critical Fields in $Zn_{x}Sb_{y}Cr_{z}Se_{4}$
Autorzy:
Malicka, E.
Groń, T.
Duda, H.
Pacyna, A.
Krok-Kowalski, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1791371.pdf
Data publikacji:
2009-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.Pp
75.30.Kz
75.30.Et
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2009, 116, 5; 964-966
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The electrical and complex ac dynamic magnetic susceptibility measurements were used to study an influence of temperature on critical fields in single-crystalline $Zn_{x}Sb_{y}Cr_{z}Se_{4}$ spinel system with y = 0.11, 0.16 and 0.20. The p-type conduction and a shift both of the Néel temperature $T_{N}$ to lower temperatures and a susceptibility peak at $T_{m}$ in the paramagnetic region - to higher temperatures were established. Below $T_{N}$ the magnetic field dependence of susceptibility, $χ_{ac}(H)$, shows two peaks. First peak at the critical field $H_{c1}$ slightly decreases with temperature and remains almost constant as Sb content increases. Second peak at the critical field $H_{c2}$ drops rapidly with temperature and remains almost unchanged as Sb content increases. At $T_{N}$ both critical fields disappear.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies