Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Odporność obuwia na poślizg - badanie i wymagania

Tytuł:
Odporność obuwia na poślizg - badanie i wymagania
Slip resistance of footwear - measurements and requirements
Autorzy:
Kamińska, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/179063.pdf
Data publikacji:
2008
Wydawca:
Centralny Instytut Ochrony Pracy
Tematy:
obuwie
poślizg
normalizacja
śliskość obuwia
antypoślizgowość
footwear
slip
normalization
slip resistance
Źródło:
Bezpieczeństwo Pracy : nauka i praktyka; 2008, 9; 16-20
0137-7043
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono kwestie związane z wyznaczaniem odporności obuwia na poślizg, a przede wszystkim zagadnienie symulacji poślizgu występującego w realnych warunkach eksploatacji obuwia. Dokonano przeglądu metod i urządzeń stosowanych do pomiaru śliskości obuwia i powierzchni podłogowych. Przedstawiono metodę wyznaczania odporności obuwia na poślizg według normy PN-EN ISO 13287:2007 zharmonizowanej z dyrektywą 89/686/EWG.

This paper discusses questions related to determining footwear slip resistance, especially the issue of simulation of slip occurring in actual conditions of footwear usage. The methods and testing devices for measuring footwear and floor slipperiness have been surveyed. A test method for footwear slip resistance, in accordance with PN-EN ISO 13287:2007 is presented.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies