Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The value of occupational safety - estimation of lost productivity in the polish agricultural industry

Tytuł:
The value of occupational safety - estimation of lost productivity in the polish agricultural industry
Wartość bezpieczeństwa pracy - ocena utraconej produktywności w polskim sektorze rolnym
Autorzy:
Jakubowska, A.
Rosa, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1790538.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
lost productivity
occupational safety
agricultural sector
utracona produktywność
bezpieczeństwo pracy
sektor rolny
Źródło:
Annals of The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists; 2019, 21, 3; 154-163
2657-781X
2657-7828
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was to assess the level of lost productivity of human resources in the Polish agricultural industry determined by working conditions. The assumed analysis was conducted in a time frame by assessing the accident ratio and its economic consequences in Polish agriculture. The estimation of costs of lost productivity is based on the adoption of the so-called human capital approach. A comparison of the lost product value in the A section – “Agriculture, Forestry, Fishing”, with average results recorded in the economy indicates high divergence resulting both from existing differences in the scale of burden with consequences of incapacity for work and from the conducted valuation of working time against mean values in economy. Depending on the adopted criterion for valuation of the unit of working day, estimated values of lost productivity in the A section per one injured fluctuate between 22 and 150% of mean values obtained for economy in total, and between 30 and 212% per 1,000 persons working in the given section (year 2016). The obtained results, apart from indicating an economic aspect of relations between occupational safety and productivity, constitute the basis for discussion on the profitability of health “interventions”.

Celem badań była próba oceny utraty produktywności zasobów ludzkich w wyniku złych warunków bezpieczeństwa pracy w polskim sektorze rolnym. Analizę przeprowadzono na podstawie badań zmian wskaźnika natężania poziomu wypadkowości w okresie 2010-2017 oraz na podstawie oceny konsekwencji ekonomicznych tego zjawiska w sektorze rolnym w Polsce. Szacunek kosztów utraconej produktywności oparto na przyjęciu tzw. perspektywy kapitału ludzkiego (ang. human capital approach – HCA). Porównanie wartości utraconego produktu w sekcji A „Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo” na tle przeciętnych wyników oberwanych w gospodarce wykazało występowanie dużych rozbieżności w tym obszarze, wynikających zarówno z różnic widocznych między sektorami w skali obciążenia konsekwencjami niezdolności do pracy, jak i w wartości jednostki pracy w stosunku do średnich wartości w gospodarce. W zależności od zastosowanego podejścia w wycenie wartości statystycznego dnia pracy, szacunkowa wartość utraconej produkcji w sekcji A na jednego poszkodowanego wahała się między 22 a 150% średnich wartości uzyskanych dla całej gospodarki oraz między 30 a 212% w przeliczeniu na 1 tys. osób pracujących w danej sekcji (2016 rok). Osiągnięte wyniki pozwoliły na ukazanie ekonomicznego aspektu relacji między bezpieczeństwem pracy a produktywnością, dając jednocześnie argumenty w ocenie rentowności działań z zakresu poprawy warunków pracy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies