Conditions motivating a decision to start and develop a non-agricultural business on a farm in the Province of Warmia and Mazury Uwarunkowania podejmowania i rozwoju działalności pozarolniczej w gospodarstwach województwa warmińsko-mazurskiego
The main objective of the research is an attempt to diagnose and evaluate the conditions for the development of non-agricultural activities in selected districts of the Warmia and Mazury Province. The survey was completed in 2018-2019 in 4 selected districts, having the potential to develop non-agricultural activities and characterized by development problems (a high unemployment rate, a relatively low share of income from non-agricultural activities and a high share of development land within the State Treasury’s resources). The number of farms covered by the survey from 4 districts was 86. Based on an analysis, it can be concluded that there is some potential, both on farms and in their surroundings, to develop non-agricultural business activity, but now exploited on a relatively low level. Farmers are engaged in a diverse array of non-agricultural businesses. Many are considering to further develop the non-agricultural businesses they conduct. This is particularly true about selling raw farm produce for processing, developing own food processing capacity, or providing agritourism services. The dominant stimulating factor was the higher amount of EU funds allocated to this purpose, in addition to simplified administrative procedures when setting up and conducting a business.
Celem badań była próba zdiagnozowania i oceny warunków do rozwoju działalności pozarolniczej w wybranych powiatach województwa warmińsko-mazurskiego. Badania przeprowadzono w latach 2018-2019 w wybranych 4 powiatach województwa warmińsko-mazurskiego, posiadających potencjał rozwoju działalności pozarolniczej i charakteryzujących się problemami rozwojowymi, tj.: wysoką stopą bezrobocia, stosunkowo niskim udziałem dochodów z działalności pozarolniczej i wysokim udziałem gruntów pozostających do zagospodarowania z Zasobu Skarbu Państwa. Liczba gospodarstw objętych badaniem z 4 powiatów wyniosła 86. Na podstawie analizy można stwierdzić, że zarówno w gospodarstwach, jak i w ich otoczeniu istnieje pewien potencjał do rozwoju pozarolniczej działalności gospodarczej, ale obecnie wykorzystywany jest w niskim stopniu. Rolnicy prowadzą różnorodną działalność pozarolniczą. Wiele osób rozważa dalszy rozwój prowadzonej przez siebie działalności pozarolniczej. Dotyczy to w szczególności sprzedaży surowych produktów rolnych do przetworzenia, rozwijania własnego przetwórstwa żywności lub świadczenia usług agroturystycznych. Dominującym czynnikiem stymulującym była większa kwota funduszy UE przeznaczonych na ten cel, a także uproszczone procedury administracyjne przy zakładaniu i prowadzeniu działalności gospodarczej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00