Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Barriers to the development of organic farming

Tytuł:
Barriers to the development of organic farming
Bariery rozwoju rolnictwa ekologicznego
Autorzy:
Kołoszko-Chomentowska, Z.
Stalgiene, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1790404.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists
Tematy:
barriers
organic farming
development
bariery
rolnictwo ekologiczne
rozwój
Źródło:
Annals of The Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists; 2019, 21, 4; 215-222
2657-781X
2657-7828
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The goal of this research was to review the literature dedicated to barriers to the development of the organic production system. As an agricultural system combining economic and environmental objectives, organic farming has gained social acceptance. The growth of consumer interest in organic food is indicative of this. Public funds play an important role in the development of organic farming, encouraging the transition from a traditional to an organic system of farming. However, a reduced rate of growth of the number of organic farms and even a return to conventional production methods is being observed. Such farmer behavior is taking place in many EU countries. Analysis was conducted based on the results of studies conducted until now and mass statistical data. The results of analysis indicate that organic farming is encountering numerous development barriers. These are barriers related to management, market and cultural barriers, as well as barriers linked to national policy and technology. Social support for the development of organic production is also significant. There is, therefore, a need to identify barriers and adopt a strategy to support organic farming. Limiting these barriers will contribute to broadening the food offer that contains high nutritional values and encompasses the concept of environmental protection.

Celem artykułu jest przegląd literatury poświęconej barierom rozwoju ekologicznego systemu produkcji. Rolnictwo ekologiczne, jako system gospodarowania łączący cele ekonomiczne i środowiskowe zyskało społeczną akceptację. Świadczy o tym wzrost zainteresowania konsumentów żywnością ekologiczną. Ważną rolę w rozwoju produkcji ekologicznej spełniają środki publiczne, które są zachętą do przejścia z tradycyjnego na ekologiczny system gospodarowania. Obserwuje się jednak zmniejszone tempo wzrostu liczby gospodarstw ekologicznych, a nawet powrót do konwencjonalnych metod produkcji. Takie zachowania rolników obserwuje się w wielu państwach Unii Europejskiej. Analizę przeprowadzono na podstawie wyników dotychczasowych badań i danych statystyki masowej. Wyniki analizy wskazują, że rolnictwo ekologiczne napotyka na liczne bariery rozwoju. Są to bariery związane z zarządzaniem, bariery rynkowe i kulturowe oraz związane z polityką państwa, a także technologiczne. Istotne znaczenie ma również wsparcie społeczne dla rozwoju produkcji ekologicznej. Istnieje zatem potrzeba identyfikacji barier i przyjęcie strategii wsparcia rolnictwa ekologicznego. Ograniczanie tych barier przyczyni się do poszerzenia oferty żywności o wysokich walorach odżywczych i ochrony środowiska naturalnego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies