Potential impact of the implementation of the new green deal in the field of mineral fertilization on the yield of main agricultural crops Potencjalny wpływ wdrażania nowego zielonego ładu w zakresie nawożenia mineralnego na plonowanie głównych roślin uprawnych
The aim of the article is to estimate the impact of reducing the consumption of mineral fertilizers resulting from the New Green Deal assumptions on the yields of major crops in the 2030 perspective. The material for analysis was statistical data from the CSO and FAO. The collected data was processed dynamically by using trend analyzes and Pearson linear correlation. Maintaining the current trend of increasing the dose of NPK mineral fertilization will allow the use of crop production potential in Poland. On the other hand, the introduction of the NGD assumptions may result in a stagnation of crop yield at the current level. However, in relation to the scenario assuming the continuation of the current upward trend, these yields will be much lower. Reducing mineral fertilization introduced by means of an administrative decision without taking the principles of rational management of fertilizer components into consideration may have negative environmental consequences.
Celem pracy jest oszacowanie wpływu ograniczenia zużycia nawozów mineralnych, wynikających z założeń Nowego Zielonego Ładu, na plony głównych roślin uprawnych w perspektywie 2030 roku. Materiały do analizy stanowiły dane statystyczne GUS i FAO. Zebrane dane były przetwarzane dynamicznie przy użyciu analizy trendów i korelacji liniowej Pearsona. Na podstawie przeprowadzonych analiz wykazano, że utrzymanie obecnego trendu zwiększania dawki nawożenia mineralnego NPK pozwoli na wykorzystanie potencjału produkcji roślinnej w Polsce. Z drugiej strony, wprowadzenie założeń NGD może skutkować stagnacją plonów na obecnym poziomie. Jednak w stosunku do scenariusza zakładającego kontynuację obecnego trendu wzrostowego, plony te będą znacznie niższe. Ponadto ograniczenie nawożenia mineralnego, wprowadzone decyzją administracyjną, bez uwzględnienia zasad racjonalnej gospodarki składnikami pokarmowymi może nieść za sobą negatywne skutki środowiskowe.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00