Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Can DIPPR Database be Used for an Estimation of the Speed of Sound? A Case Study of Liquid Hydrocarbons

Tytuł:
Can DIPPR Database be Used for an Estimation of the Speed of Sound? A Case Study of Liquid Hydrocarbons
Autorzy:
Postnikov, E. B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/177811.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
speed of sound
DIPPR
reduced bulk modulus
internal pressure
Źródło:
Archives of Acoustics; 2016, 41, 4; 713-719
0137-5075
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper analyses a possibility of utilising the information which is contained in DIPPR database for a calculation of the speed of sound, which is absent there. As an example, liquid hydrocarbons are considered: n-hexane, 1-hexene, cyclohexane, cyclohexene, benzene, and 1-hexanols, as well as representatives of n-alkanes with various hydrocarbon chain lengths. It is shown that the Brelvi-O’Connell correlation for the reduced bulk modulus, supplied with the correlations for the internal pressure at the normal boiling temperature, results in the values having accuracy comparable with other DIPPR data for the region below the boiling point bounded by the values of the reduced density around pr ≈ 3.5. The source of errors originated from the Brelvi-O’Connell correlation for larger reduced densities is discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies