Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effervescent atomization of glycerol aqueous solutions

Tytuł:
Effervescent atomization of glycerol aqueous solutions
Autorzy:
Broniarz-Press, L.
Ochowiak, M.
Włodarczyk, S.
Markuszewska, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/175506.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
spray
effervescent atomization
viscosity
drop size histogram
sauter mean diameter
Źródło:
Transactions of the Institute of Fluid-Flow Machinery; 2013, 125; 29-38
0079-3205
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Paper presents the rheological characteristics of glycerol aqueous solutions and spray structures, droplets diameters, drop size histograms for effervescent atomizers. The study shows a nonlinear relation between the Sauter mean diameter and the gas to liquid mass flow ratio. By increasing the concentration of glycerol the solution viscosity tends also to increase. The experimental results show that the size of droplets depends on the liquid viscosity. The diameter of droplets increases with increase of liquid viscosity. Drops size histograms based on the number of drops showed the increase in number of large and the decrease in small droplets with increase of concentration of glycerol. Additionally, the characteristic stages of atomized liquid have been presented: the jet with built-in bubbles (slug flow), satellite bubbles and connected bubbles.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies