Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetic properties and surface domain structure of (Nd0.85Dy0.15)10Fe83Zr1B6 thin ribbons

Tytuł:
Magnetic properties and surface domain structure of (Nd0.85Dy0.15)10Fe83Zr1B6 thin ribbons
Autorzy:
Ceglarek, A
Plusa, D
Dospial, M
Nabialek, M
Wieczorek, P
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/173512.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Politechnika Wrocławska. Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
Tematy:
nanocomposite materials
melt spinning method
Re–Fe–B alloys
hard magnetic magnets
surface domain structure
Źródło:
Optica Applicata; 2013, 43, 1; 117-122
0078-5466
1899-7015
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this paper, the nanocrystalline (Nd0.85Dy0.15)10Fe83Zr1B6 ribbons produced by melt-spinning have been investigated by the X-ray diffraction method (XRD), vibrating sample magnetometer (VSM) and magnetic force microscopy (MFM). The XRD studies showed that material investigated was mainly composed of Re2Fe14B and α-Fe phases with fine grain sizes of 25 and 9 nm, respectively. The magnetic parameters determined from the hysteresis loop measurements are as follows: μ0HC = 0.96 T, μ0MR = 0.76 T, μ0MS = 1.09 T, (BH)max = 88 kJ/m3. The large remanence ratio (μ0MR/μ0MS) of 0.7 results from the exchange coupling between the soft and hard magnetic grains. The large surface interaction domains revealed by MFM confirmed the existence of strong exchange coupling between nanosize grains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies