Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Enancjoselektywna enzymatyczna desymetryzacja katalizowana oksydoreduktazami. Reakcje utleniania. Część 2

Tytuł:
Enancjoselektywna enzymatyczna desymetryzacja katalizowana oksydoreduktazami. Reakcje utleniania. Część 2
Enantioselective enzymatic desymmetrization catalyzed by oxidoreductases. Oxidation reactions. Part 2
Autorzy:
Karczmarska-Wódzka, A.
Kołodziejska, R.
Tafelska-Kaczmarek, A.
Studzińska, R.
Wróblewski, M.
Augustyńska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/172457.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Chemiczne
Tematy:
dioksygenaza
oksydaza
peroksydaza
reakcja utleniania
dioxygenase
oxidase
peroxidase
oxidation reaction
Źródło:
Wiadomości Chemiczne; 2015, 69, 1-2; 53-64
0043-5104
2300-0295
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In continuation of our work, we herein describe next enzyme classes applied for oxidation reaction. Dioxygenases, oxidases, and peroxidases are successfully used in the synthesis of desymmetrization products with high yields and enantiomeric excesses. Aromatic dioxygenases, such as toluene dioxygenase (TDO), naphthalene dioxygenase (NDO), and biphenyl dioxygenase (BPDO) found in the prokaryotic microorganisms are enzymes belonging to the dioxygenase class and are the most commonly used in organic synthesis. The α-oxidation of various fatty acids in the presence of an α-oxidase from germinating peas is one of the few examples of oxidases application in asymmetric organic synthesis. The intermediary α-hydroxyperoxyacids can undergo two competing reactions: decarboxylation of the corresponding aldehydes or reduction to the (R)-2-hydroxy acids. In order to eliminate the competitive decarboxylation reaction tin(II) chloride is used as an in situ reducing agent. Peroxidases are the redox enzymes found in various sources such as animals, plants, and microorganisms. Due to the fact that, in contrast to monooxygenases, no additional cofactors are required, peroxidases are highly attractive for the preparative biotransformation. Oxidation reactions catalyzed by (halo)peroxydases are also often used in organic synthesis. N-Oxidation of amines, for instance, leads to the formation of the corresponding aliphatic N-oxides, aromatic nitro-, or nitrosocompounds. From a preparative synthesis standpoint, however, sulfoxidation of thioether is important since it was proven to proceed in a highly stereo- and enantioselective manner. Furthermore, depending on the source of haloperoxidase, chiral sulfoxides of opposite configurations can be obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies