Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dehydrogenazy alkoholowe pochodzenia mikrobiologicznego : właściwości i ich zastosowanie

Tytuł:
Dehydrogenazy alkoholowe pochodzenia mikrobiologicznego : właściwości i ich zastosowanie
Microbial alcohol dehydrogenases : properties and their application
Autorzy:
Szczepańska, E.
Boratyński, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/172286.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Chemiczne
Tematy:
dehydrogenaza alkoholowa
biotransformacja
bakterie
alcohol dehydrogenase
biotransformations
bacteria
Źródło:
Wiadomości Chemiczne; 2014, 68, 11-12; 1049-1071
0043-5104
2300-0295
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Biotransformations involve mainly microorganisms or individual enzymes applied to catalyze chemical reactions [1]. This field of science is particularly important, because it allows to obtain optically active compounds, which are valuable raw materials for pharmaceutical (Fig. 3, Fig. 6, Fig. 20, Fig. 21), wood and paper (Fig. 18), food (Fig. 4), textile (Fig. 12), cosmetic (Fig. 14) industries and environmental protection (Fig. 19). Oxidoreductases, in particular alcohol dehydrogenases (E.C.1.1.1.1, ADH) are valuable biocatalysts enabling to obtain enantiomerically pure products. These enzymes, commonly found in nature, catalyze both oxidation and reduction reactions [3]. Described dehydrogenases descend from mesophilic, psychrophilic and thermophilic microorganisms. The increasing application of thermophiles is due to their exceptional resistance against heat and organic solvents. The article describes and explains how microbial ADH’s interact with NAD+/NADH or NADP+/NADPH and present those enzymes which catalyze reactions with both forms of cofactors. The alcohol dehydrogenases from yeast are particularly commonly used [9–14]. Bacterial enzymes, among them ADH isolated from Thermoanaerobacter brockii [47–51], are widely distributed too. In addition, the literature describes a number of (R)-specific ADH’s from Lactobacillus kefir [40–42], L. brevis [45, 46], Leisofonia sp. [20] Pseudomonas fluorescens [23] and (S)- -specific ADH’s from Rhodococcus erythropolis [15, 16], Thermus sp. [30], Sulfolobus solfataricus [23, 28] and many others.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies