The Baeyer–Villiger oxidation of ketones to lactones or esters is a reaction
of significant interest in organic chemistry owing to very wide range of possible
applications, e.g. in the synthesis of antibiotics, steroids, pheromones and monomers
for polymerisation. The organic percarboxylic acids typically used as oxidants
in these reactions are fairly expensive, often poorly stable and hazardous, and this
consequently limits their commercial application. Therefore, the chemo-enzymatic
approach appears to be a very attractive alternative. The paper presents literature
reports concerning the application the use of lipase B from Candida antarctica in
the chemo-enzymatic Baeyer-Villiger oxidation. It involves oxidation of long- or
medium-chain carboxylic acids with H2O2 or urea hydrogen peroxide to generate in
situ peracid which is later used to oxidise ketones to lactones.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00