Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Diet of the 21st-century person — food intolerances and elimination diets

Tytuł:
Diet of the 21st-century person — food intolerances and elimination diets
Dieta człowieka XXI wieku — nietolerancje pokarmowe oraz diety eliminacyjne
Autorzy:
Gacoń, Ewa
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/16729162.pdf
Data publikacji:
2023
Wydawca:
Akademia Tarnowska
Tematy:
nadwrażliwość pokarmowa
dieta
laktoza
gluten
histamina
food hypersensitivity
diet
lactose
histamine
Źródło:
Health Promotion & Physical Activity; 2023, 23, 2; 21-28
2544-9117
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In a dynamically changing world and environment, the human diet is subject to numerous changes, as well as the quality of selected products. More and more often, patients who report gastrointestinal complaints after eating certain foods come to doctors. This situation often ends with the introduction of an elimination diet, which conducted without the supervision of a specialist, can have various negative effects. The work aims to present the latest results of research on the diet of modern man, published in international journals, available in the PubMed database and the Google Schoolar. The review discusses the most common food intolerances, their mechanisms and treatment options with particular emphasis on therapy with elimination diets and their potential health consequences. The discussed health problems are related to environmental changes and at the same time, significantly reduce the quality of life of people struggling with them.

W dynamicznie zmieniającym się świecie i środowisku dieta człowieka podlega licznym zmianom, podobnie jak jakość wybieranych produktów. Coraz częściej do lekarzy trafiają pacjenci zgłaszający dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego po spożyciu określonych pokarmów. W tej sytuacji często zaleca się wprowadzenie diety eliminacyjnej, która prowadzona bez nadzoru specjalisty, może mieć różne, negatywne skutki. Rynek spożywczy wychodzi naprzeciw zapotrzebowaniom osób chorych, zwiększając dostępność produktów bezglutenowych czy bezlaktozowych. Niejednokrotnie stwarza to jednak ryzyko pojawiania się „mody” na tego typu produkty, co może mieć negatywne skutki zarówno zdrowotne, społeczne, jak i finansowe dla osób, u których nie ma wskazań do stosowania tego typu diety. Celem pracy jest prezentacja najnowszych rezultatów prac badawczych dotyczących diety współczesnego człowieka, opublikowanych w czasopismach międzynarodowych, dostępnych w bazie PubMed oraz wyszukiwarce Google Schoolar. W przeglądzie omówiono najczęstsze nietolerancje pokarmowe, ich mechanizmy oraz możliwości leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem terapii z zastosowaniem diet eliminacyjnych oraz ich potencjalnych konsekwencji zdrowotnych. Omawiane problemy zdrowotne są związane ze zmianami środowiskowymi i jednocześnie znacząco obniżają jakość życia zmagającymi się z nimi osób.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies