Praca przeglądowo przedstawia powiązanie człowieka z solą w perspektywie jego ewolucji ze świata zwierząt do współczesności.
Na tle modelu powstania człowieka Y. Coppensa (1994), wskazuje na dostępność do soli, jako jednego z podstawowych warunków
sukcesu ewolucyjnego hominidów i powstania homo sapiens. Wykorzystanie pierwszych narzędzi kamiennych w strefie
Ryftu Afrykańskiego do skrobania osadów solnych było prawdopodobnie początkiem urabiania skał. Ze względu na biologiczne
uwarunkowania człowieka, sól pełniła zawsze rolę ważnego składnika pokarmowego. Pokazane tu różnorodne związki ludzi z
solą dokumentowane były od czasów powstania alfabetu. Dotyczy to sposobów wydobycia soli w odkrywkach, w kopalniach
podziemnych i otworowych, transportu i wykorzystania soli. Pozyskiwanie soli wpływało znacząco na organizację i gospodarkę
państw w starożytności, w średniowieczu i czasach współczesnych. Sól była i nadal jest pobierana z morza, słonych wycieków
i zasolonych wód, z powierzchniowych osadów i podziemnych formacji solnych. Pokazując obecne jej wykorzystanie, wskazuje
się na współczesne zróżnicowanie technik górniczych, sposobów i celów zagospodarowania przestrzeni wyrobisk, w tym
dla podziemnego magazynowania i składowania czy udostępnienia ich turystom. Rośnie wykorzystanie walorów leczniczych
solanki czy zasolonego powietrza w kopalniach podziemnych i tężniach. Złoża soli wykorzystywano także do przeprowadzania
w nich próbnych wybuchów nuklearnych. Zwraca się również uwagę na rosnące niekorzystne oddziaływanie soli jako odpadu,
postępujące zasolenie cieków i wielkich naturalnych zbiorników wodnych. Dlatego w pracy wskazano na potrzebę zwiększenia
racjonalności i odpowiedzialności w gospodarce solą.
This study is a review of the association between man and salt during the evolution of the humans from the animals to the
contemporary man. Based on the model of the origin of man by Yves Coppens (1994), the author indicates that the access to
salt was one of the fundamental conditions of the evolutionary success of the hominids and the origin of the homo sapiens.
Using the first rock tools to scratch salt deposits in the area of the African Rift was probably how mineral extraction began.
Owing to the biological conditions of mankind, salt always played the role of an important nutrient. Various associations
between man and salt were documented since the origin of alphabet. Those concerned the methods of salt extraction from
open pits, underground mines, and solution mines, as well as salt transportation, and applications of salt. Salt extraction
considerably influenced the organization and economies of states in ancient, medieval, and contemporary times. Salt was and
has been collected from the sea, salt outcrops, brine leaks, surface deposits, and underground formations. Demonstrating the
present-day uses of salt, we indicate the current diversity of mining technologies, methods, and types of working development,
including the systems of underground storage in former workings and caverns, as well as making old workings available to
tourists. The use of brines or salty air in underground mines and graduation towers for medical purposes is expanding. The
workings in salt mines were also used for conducting nuclear tests. This paper also mentions the adverse effects of salt waste,
including the increased salinity of watercourses and large, natural water reservoirs. For that reason, the need of increased
rationality and responsibility in salt management has been indicated.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00