The aim of this study was to compare the cryoprotective effects of egg yolk from different avian species (hen, goose and quail) on post-thaw quality of dog semen. Total motility (TMOT) and progressive motility (PMOT) of frozen-thawed spermatozoa were not significantly differed among the extenders, but were higher in the quail-egg yolk based extender compared with extender containing hen or goose egg yolk. It was found that post-thaw sperm motion parameters, velocity VCL and ALH, were significantly higher in the quail-egg yolk based extender. No marked differences in post-thaw sperm plasma membrane integrity (PMI) and mitochondrial membrane potential (MMP) were observed among the extenders. In conclusion, the results of the present study suggest that goose or quail egg yolk is a suitable alternative to hen egg yolk for the cryopreservation of dog semen.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00