Wrażliwość termiczna mieszanin azotanu(V) amonu z wybranymi składnikami materiałów wybuchowych stosowanymi w górnictwie Thermal sensitivity of mixtures of ammonium nitrate(V) with some components of explosives applied in the mining industry
Celem pracy było określenie istotności wpływu właściwości chemicznych i zawartości wybranych składników materiałów wybuchowych
stosowanych w górnictwie (MWG) na wrażliwość termiczną MWG, poprzez zbadanie wpływu tych składników na
charakter rozkładu termicznego azotanu(V) amonu. Mieszaniny dwuskładnikowe otrzymywano przez mechaniczne wymieszanie
roztartej rolniczej granulowanej saletry amonowej z reprezentantami wybranych grup składników MWG. Poddano analizie przesunięcia
temperatur początków topnienia i rozkładu ww. mieszanin, wyznaczając wartości tych temperatur metodą różnicowej
analizy termicznej (DTA) dla próbek o masie rzędu 30 mg, w otwartych probówkach szklanych i przy szybkości ogrzewania
5ºC/min. Określono charakter zależności pomiędzy zawartością wybranych typów dodatków a wrażliwością termiczną azotanu(
V) amonu. Jako podstawę analizy przyjęto wyniki uzyskane dla mieszanin równowagowych (1 : 1).
The aim of this work was to determine the importance of the influence of chemical properties as well as of content of some
components of explosive materials applied in mining industry (so call blasting explosives) on thermal sensitivity of these
blasting explosives. The task was completed by testing the influence of this components on the nature of ammonium nitrate
thermal decomposition. Two-component mixtures were obtained by mechanical mixing of grinded fertilizer-grade ammonium
nitrate with representatives of some groups of blasting explosives components. Shifting onset temperatures of melting and
decomposition peaks was determined by Differential Thermal Analisis (DTA), for ca. 30 mg samples, in open glass test-tubes
and with heating rate of 5 ºC/min. The nature of the relationship between the content of some kind of components and the
thermal sensitivity of ammonium nitrate(V) has been determined. The results obtained for 50 wt.% mixtures (1 : 1) were
taken as the basis of the analysis.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00