Estimation of pasture herbage intake by beef cattle based on n-alkanes as markers Ocena spożycia runi łąkowej przez bydło mięsne w oparciu o zawartość wskaźnikowych n-alkanów
The aim of the study was to evaluate herbage dry matter intake in 16 beef cows which grazed continuously on permanent pastures within the “The Warta Estuary” National Park (Poland), using the minimally invasive method based on n-alkanes as markers (C29, C31, C33). Significant differences were observed in the nutritive value of herbage collected for analyses by cutting or nipping. The calculated content of energy and protein in the nipped herbage was higher: UFL by 58.1% and PDI by 50%, with a higher digestibility of nutrients. The values obtained for DM intake in pasture herbage by cows were closest to the standards when calculations were based on the C29/C32 pair of n-alkanes. However, the best prediction of DM intake estimation from creeping bentgrass (Agrostis stolonifera) pasture, in agreement with the accepted energy and protein standards, was based on the proportions between alkanes C31/C32.
Celem badań była ocena spożycia suchej masy roślinnej na przykładzie 16 krów mięsnych, które w sposób ciągły wypasane były na pastwiskach w Parku Narodowym „Ujście Warty” (Polska), z zastosowaniem minimalnie inwazyjnej metody wykorzystującej jako wskaźniki n-alkany (C29, C31, C33). Istotne różnice zaobserwowano w przypadku wartości odżywczej roślinności pozyskanej do analizy przez koszenie lub uszczykiwanie. Obliczona zawartość energii i białka była wyższa w przypadku roślin uszczykiwanych: UFL o 58.1%, a PDI o 50%, czemu towarzyszyła wyższa strawność składników odżywczych. Wartości dotyczące pobrania suchej masy wraz z roślinnością przez zwierzęta były najbliższe norm, gdy obliczenia oparto na stosunku n-alkanów C29/C32. Najdokładniejsze oszacowanie pobrania suchej masy z mietlicy rozłogowej (Agrostis stolonifera) z pastwiska, zgodne z przyjętymi normami dotyczącymi energii i białka, uzyskano w oparciu o stosunek alkanów C31/C32.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00