Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Intuition and insight. The analysis of their selected features with reference to Bernard Lonergan position

Tytuł:
Intuition and insight. The analysis of their selected features with reference to Bernard Lonergan position
Autorzy:
Walczak, Monika
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1622128.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Uniwersytet Szczeciński. Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego
Tematy:
intuition
insight
Bernard J.F. Lonergan
receptiveness/creativity
directness/indirectness
infallibility/fallibility
bezpośredniość/ zapośredniczenie
receptywność/kreatywność
wgląd
intuicja
nieomylność/omylność
Źródło:
Analiza i Egzystencja; 2016, 34; 29-44
1734-9923
2300-7621
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-SA: Creative Commons Uznanie autorstwa - Na tych samych warunkach 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper discusses notions of intuition and insight. The most typical features attributed to intuition in the history of philosophy – receptiveness, passivity, immediateness, directness, self-evidence, infallibility, and indubitability – are analyzed. A variability of the notion of intuition is shown, taking as its example the category of insight, central for the epistemology of Bernard J.F. Lonergan (1904–1984), the twentieth-century philosopher locating between phenomenology, Thomism and hermeneutics. Insight is still in some respects a kind of intuition although it is creative, active, mediated, indirect, fallible and open to revision.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies