The effect of various forms of sulphur and nitrogen on calcium and magnesium content and uptake in spring wheat (Triticum aestivum L.) and cocksfoot (Dactylis glomerata L.)
The effect of various forms of sulphur and nitrogen on calcium and magnesium content and uptake in spring wheat (Triticum aestivum L.) and cocksfoot (Dactylis glomerata L.) Wplyw różnych form siarki i azotu na zawartość oraz pobranie wapnia i magnezu przez pszenicę jarą (Triticum aestivum L.) i kupkówkę pospolitą (Dacylis glomerata L.)
The study assessed the effect of various forms of sulphur (Na2S2O3, elemental S and
Na2SO4) and nitrogen (UAN-30, NH4NO3) on calcium and magnesium content and uptake
in spring wheat and cocksfoot. A two-year pot experiment was conducted on soil material
of clayey silt granulometric composition. Before the experiment, the soil was characterized
by slight acidity and low content of assimilable forms of phosphorus, potassium, magnesium
and sulphur. The results show that the experimental factors caused noticeable variation
in the content and uptake of calcium and magnesium in spring wheat and cocksfoot.
Among the sulphur fertilizers, the greatest increase in calcium and magnesium content
and uptake was produced by application of sodium sulphate. The increase in calcium and
magnesium uptake was more marked in the case of plants fertilized with nitrogen in the
form of ammonium nitrate. The effect of nitrogen fertilization on the analyzed parameters
also depended on the species of plant. Wheat grown in the series with ammonium nitrate
was characterized by higher Ca and Mg content and uptake than plants fertilized with
nitrogen in the form of liquid UAN 30. Calcium uptake by wheat fertilized with NH4NO3
was on average 15% higher for grain and 9% higher for straw compared to wheat fertilized
with UAN 30. As for magnesium, the increase was 24.5% and 18%, respectively. Concerning
cocksfoot, fertilization with UAN 30 had a greater affect on content and uptake
of the analyzed nutrients than ammonium nitrate.
W pracy oceniono wpływ różnych form siarki (Na2S2O3, S el. i Na2SO4) i azotu (RSM-
-30, NH4NO3) na zawartość i pobranie wapnia i magnezu przez pszenicę jarą i kupkówkę
pospolitą. Dwuletnie doświadczenie wazonowe przeprowadzono na materiale glebowym
o składzie granulometrycznym pyłu ilastego. Gleba przed doświadczeniem charakteryzowała się lekko kwaśnym odczynem oraz niską zawartością przyswajalnych form fosforu, potasu,
magnezu i siarki. Wykazano, że czynniki doświadczalne widocznie zróżnicowały zawartość
i pobranie wapnia i magnezu przez pszenicę jarą i kupkówkę pospolitą. Spośród
nawozów siarkowych największy wzrost zawartości i pobrania wapnia oraz magnezu przez
rośliny spowodowało zastosowanie siarczanu sodu. Wzrost pobrania wapnia i magnezu był
bardziej wyraźny w przypadku roślin nawożonych azotem w postaci saletry amonowej.
Wpływ nawożenia azotem na analizowane parametry był także uzależniony od gatunku
uprawianej rośliny. Pszenica uprawiana w serii z saletrą amonową charakteryzowała się
wyższą zawartością oraz pobraniem Ca i Mg w porównaniu z wartościami uzyskanymi dla
roślin nawożonych azotem w formie płynnego nawozu RSM-30. Pobranie wapnia przez pszenicę
w obiektach NH4NO3 było średnio o 15% większe w przypadku ziarna i o 9% w przypadku
słomy w porównaniu z obiektami nawożonymi RSM-30. W przypadku magnezu
wzrost ten wynosił odpowiednio 24,5 i 18%. W przypadku kupkówki, nawożenie RSM-30
w większym stopniu niż saletrą amonową wpływało na zawartość i pobranie analizowanych
składników przez rośliny.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00