Content of selected nutrients in wheat, barley and oat grain from organic and conventional farming Zawartość wybranych składników odżywczych w ziarnie pszenicy, jęczmienia i owsa z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej
The success of organic farming results from the need to produce top-quality food and,
additionally, to protect the natural environment by applying eco-friendly agricultural practices
and abandoning synthetic fertilizers and chemical pesticides. The aim of this study
was to assess the impact of organic and conventional production systems on the content
of minerals and fatty acids in grain of oat, wheat and hulled and naked barley.
Wheat grain from organic farming was characterized by a higher content of Mn and
by significantly higher content of Fe, Zn, Ca and Mg when compared to grain originating
from conventional farming. The increased availability of potassium in soil, caused by the
applied potassium salt fertilization, was reflected in a higher content of this macronutrient
in grain of all cereals from conventional cultivation. The tillage system was found not to
exert the same effect on the content of Ca and Mg in all the cereals examined. Lower
content of iron and zinc was determined in organic grains of barley and oat. Grain from
the conventional cropping system (except naked barley) proved to be richer in lipids. Crude
oil of organic cereals was richer in the most valuable polyunsaturated fatty acids than
that of the conventionally-grown crops The study demonstrated a stronger dependency between
the level of the elements examined and cereal species than between the level of elements
and cultivation system.
Popularność rolnictwa ekologicznego wynika z poszukiwania żywności o najwyżej jakości
oraz z potrzeby ochrony środowiska naturalnego, przez stosowanie zabiegów agrotechnicznych
przyjaznych ekosystemowi. Celem pracy była ocena wpływu ekologicznego
i konwencjonalnego systemu uprawy na zawartość składników mineralnych i kwasów tłuszczowych
w ziarnie owsa, pszenicy oraz jęczmienia oplewionego i nagiego.
Ziarniaki pszenicy z uprawy ekologicznej zawierały więcej Mn oraz istotnie więcej Fe,
Zn, Ca i Mg w porównaniu z pochodzącymi z uprawy konwencjonalnej. Zwiększona dostępność
potasu w glebie, spowodowana zastosowanym nawożeniem w postaci soli potasowej,
odzwierciedla się wyższą zawartością tego makroskładnika w ziarniakach wszystkich
zbóż z uprawy konwencjonalnej. Nie stwierdzono jednokierunkowego wpływu systemu
uprawy na zawartość Ca i Mg w przypadku wszystkich badanych zbóż, natomiast niższą
zawartość żelaza i cynku stwierdzono w ziarniakach jęczmienia i owsa z upraw ekologicznych.
Ziarniaki z uprawy konwencjonalnej były zasobniejsze w tłuszcz (wyjątek stanowił
jęczmień nagi). Tłuszcz zbóż ekologicznych był bogatszy w większość cennych kwasów
wielonienasyconych w porównaniu ze zbożami konwencjonalnymi. Obserwowano silniejszą
zależność zawartości badanych składników od gatunku zboża niż od systemu uprawy.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00