Magnesium as a nutritional tool of nitrogen efficient management - plant production and environment Magnez jako czynnik zywieniowy efektywnego gospodarowania azotem - produkcja roslinna i srodowisko
Nowadays, the main objectives of plant crop growers aim at two targets (i) increasing
food production and (ii) simultaneously, reducing the environmental impact of increasing
fertilizer nitrogen consumption. On a global scale, fertilizer nitrogen recovery ranges from
33 to 50%. The required efforts stimulating production but protecting the environment focus
on increasing unit productivity of fertilizer N. Magnesium, owing to its biological functions
in plants, should play a much more important role In modern agriculture controlling
N economy of crop plants and, consequently, nitrogen dispersion in the environment. In
Poland, arable soils are generally poor in total and available magnesium. This state can be
considered as indicating the necessity of applying magnesium and then maintaining a wellfeed
plant nutritional status of growing crops. Crops well supplied with magnesium since
the beginning of their growth, as seen from studies on the response of sugar beets and
maize, are in a position to increase nitrogen unit productivity. Cereals respond to Mg supply
when a dressing treatment takes place just before the onset of flowering. Another
factor significantly affecting fertilizer nitrogen recovery in Poland is soil pH. Acid soils fertilized
with Mg contain increased soil exchangeable Mg levels, which in turn depress the
pressure of toxic aluminum on growing crops. Improvement of the plant Mg nutritional
status enables plants to incorporate some of potentially residual N into biomass, increasing biomass yield. It can therefore be concluded that magnesium, owing to its ameliorating
function in arable soils, meets the main requirement of sustainable nitrogen management,
both in agriculture and in the environment.
Główne zadania stawiane współcześnie producentom roślin uprawnych skupiają się na
dwóch celach: (i) zwiększeniu produkcji żywności, i (ii) jednocześnie zmniejszeniu ujemnego
wpływu wzrastającego poziomu nawożenia azotem na środowisko. W skali globalnej wykorzystanie
azotu szacuje się od 33 do 50%. Wymagane działania proprodukcyjne i proekologiczne
skupiają się na zwiększeniu jednostkowej produkcji azotu stosowanego
w nawozach. W nowoczesnym rolnictwie magnez, ze względu na funkcje biologiczne w roślinie,
powinien odgrywać dużo większą rolę w kontroli gospodarki azotowej rośliny, a tym
samym rozproszenia azotu w środowisku. W Polsce gleby uprawne są ogólnie ubogie w całkowity i przyswajalny magnez, co stwarza konieczność stosowania nawozów magnezowych
w sposób zabezpieczający odpowiedni poziom odżywienia rośliny. Rośliny dobrze zaopatrzone
w magnez od początkowych faz rozwoju, jak wynika z reakcji buraków lub kukurydzy,
są w stanie istotnie zwiększyć jednostkową produktywność azotu. Zboża reagują na nawożenie magnezem wówczas, gdy zabieg odbywa się tuż przed kwitnieniem. Drugim istotnym
czynnikiem ograniczającym wykorzystanie azotu przez rośliny uprawiane w Polsce jest odczyn
gleb. Traktowanie gleb kwaśnych nawozami magnezowymi, w następstwie wzrostu
koncentracji wymiennego magnezu w glebie, istotnie zmniejsza presję toksycznego glinu
na rosnącą roślinę. Poprawa stanu odżywienia roślin magnezem umożliwia włączenie części
potencjalnie niewykorzystanego N (azot rezydualny) w biomasę, co zwiększa jej plon
użytkowy. Można zatem stwierdzić, że stosowanie magnezu, mającego wpływ na poprawę
funkcjonowania gleb uprawnych, wypełnia tym samym zadania związane z realizacją zrównoważonej gospodarki azotowej w rolnictwie i środowisku.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00