Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Pomiar sił i wyznaczanie ciśnień występujących podczas przekłuwania mięśnia i skóry ryb

Tytuł:
Pomiar sił i wyznaczanie ciśnień występujących podczas przekłuwania mięśnia i skóry ryb
Measurement and calculation of pressure occurring during piercing muscle and skin of fish
Autorzy:
Kasperowicz, M.
Chomka, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/154929.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
przekłuwanie
cięcie
reologia
naprężenia
ciśnienie
cięcie strugą wody
piercing
cutting
rheology
stress
pressure
water jet cutting
Źródło:
Pomiary Automatyka Kontrola; 2014, R. 60, nr 10, 10; 929-933
0032-4140
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Niniejszy artykuł przybliża zagadnienia związane z procesami cięcia i przekłuwania surowca rybnego. Celem badań było wyznaczenie zakresu naprężeń niezbędnych do przebicia skóry i mięśni słodkowodnych ryb wrzecionowatych. Naprężenia niezbędne do przekłucia skóry oraz mięśni ryb wyznaczono matematycznie na podstawie pomierzonych sił występujących podczas przekłuwania surowca oraz parametrów użytych igieł. Do pomiaru sił wykorzystano urządzenie do analizy tekstury materiałów spożywczych texture TMS – Pro. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem igieł o różnym stopniu zaostrzenia, a materiałem badanym było mięso pstrąga tęczowego. Na podstawie analizy wyników stwierdzono, iż ciśnienie niezbędne do przebicia skóry igłą o średnicy ostrza 1,0 mm równało się 131 bar, a ciśnienie potrzebne do przebicia mięśnia taką samą igłą wynosiło 11 bar.

This paper introduces issues related to the process of cutting and piercing raw fish. The aim of the study was to determine the pressure range needed to pierce the skin and muscle spindle freshwater fish. The first part demonstrates how measure forces occurring during the piercing raw fish. For measuring was used device for texture analysis of food materials TMS - Pro. Tests were performed using needles of varying exacerbation, the tested material was meat of rainbow trout.The next part of this article explains how to determine the stresses occurring at the edge of the blade and the processed material. Stress necessary to pierce the skin and muscle of fish were determined mathematically from the measured forces and parameters used needles. The last part of the article includes the analysis and verification of test results. The verification of the results was carried out using a pressure generator and a concentric nozzle. Based on the analysis and the verification of the results, it was found that the pressure required to pierce skin with diameter needle tip 1,0 mm was 131 bar, and the pressure required to pierce muscle with the same needle was 11 bar.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies