Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of selected divalent cations on protein mobilization in lentil (Lens culinaris) sprouts

Tytuł:
Effect of selected divalent cations on protein mobilization in lentil (Lens culinaris) sprouts
Wpływ wybranych jonów dwuwartościowych na mobilizację białek w kiełkach soczewicy jadalnej (Lens culinaris)
Autorzy:
Swieca, M.
Baraniak, B.
Gawlik-Dziki, U.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/15387.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Źródło:
Journal of Elementology; 2014, 19, 2
1644-2296
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of calcium and magnesium on protein mobilization and non-protein nitrogen content in cotyledons of germinated lentil was studied. Elicitation of metabolism in sprouts modifies the rate of protein mobilization and causes a subsequent increase in the non-protein nitrogen fraction in lentil cotyledons. Application of MgCl 2 proved to be the most beneficial, leading to the highest yield of non-protein nitrogen in cotyledons from 6-days-old lentil sprouts. Regardless of the type of elicitor, a decrease in the activity of proteolytic enzymes was observed in cotyledons from 3- and 4-day-old lentil sprouts. A significant correlation was found in sprouts elicited with MgCl 2 between the non-protein nitrogen content and activities of endo- and aminopeptidases. The information provided by this study allows us to design conditions for lentil sprouting which will result in an enhanced level of potentially bioaccessible non-protein nitrogen (free amino acids and peptides).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies