Effect of selected divalent cations on protein mobilization in lentil (Lens culinaris) sprouts Wpływ wybranych jonów dwuwartościowych na mobilizację białek w kiełkach soczewicy jadalnej (Lens culinaris)
The influence of calcium and magnesium on protein mobilization and non-protein nitrogen
content in cotyledons of germinated lentil was studied.
Elicitation of metabolism in sprouts modifies
the rate of protein mobilization and causes
a subsequent increase in the non-protein nitrogen fraction in lentil cotyledons. Application of
MgCl
2
proved to be the most beneficial, leading to the highest yield of non-protein nitrogen in
cotyledons from 6-days-old lentil sprouts. Regardless of the type of elicitor, a decrease in the
activity of proteolytic enzymes was observed in cotyledons from 3- and 4-day-old lentil sprouts.
A significant correlation was found in sprouts elicited with MgCl
2
between the non-protein nitrogen content and activities of endo- and aminopeptidases.
The information provided by this study allows us to design conditions for lentil sprouting
which
will result in an enhanced level of potentially bioaccessible non-protein nitrogen (free
amino acids and peptides).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00