Evaluation of selected properties of products (leather fruits) based on fruit puree® Ocena wybranych właściwości produktów (leather fruits) otrzymanych na bazie puree owocowych®
The aim of the study was to evaluate the properties of leat-her fruit based on puree from own and industrial production. The scope of work included: developing the composition and method of obtained fruit structures with the use of puree: blackcurrant, plum, apple and apple with skin; developing a method of pouring properly prepared puree so as to obtain structures after drying.Summarizing the results obtained, it was concluded that all presented types of puree can be used to develop healthy snacks. The research should be continued by modifying the parameters of the drying process and the constant dry matter content per cm2of the resulting surface, as well as the use of other types of puree in order to obtain more favorable results of the properties of snacks.
Celem pracy była ocena właściwości skórki owocowej na bazie przecieru z produkcji własnej i przemysłowej. Zakres prac obejmował: opracowanie składu i metody otrzymywania struktur owocowych z wykorzystaniem przecierów: z czarnej porzeczki, śliwki, jabłka i jabłka ze skórką; opracowanie metody nalewania odpowiednio przygotowanego przecieru tak, aby po wysuszeniu uzyskać odpowiednie struktury. Podsumowując uzyskane wyniki, stwierdzono, że wszystkie przedstawione rodzaje przecierów można wykorzystać do opracowania zdrowych przekąsek. Badania należy kontynuować poprzez modyfikację parametrów procesu suszenia oraz stałą zawartość suchej masy na cm2 uzyskanej powierzchni, a także stosowanie innych rodzajów przecieru w celu uzyskania korzystniejszych wyników właściwości przekąsek.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00