Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Anomalous Transport Properties of Carbon-Doped $EuB_6$

Tytuł:
Anomalous Transport Properties of Carbon-Doped $EuB_6$
Autorzy:
Batkova, M.
Batko, I.
Filipov, V.
Flachbart, K.
Sechovský, V.
Shitsevalova, N.
Šantavá, E.
Šebek, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1534309.pdf
Data publikacji:
2010-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.30.Kz
72.15.Gd
75.47.Gk
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2010, 118, 5; 893-894
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the presented work we report electrical, magnetic and thermal properties of $EuB_{6-x}C_{x}$ single crystals with an estimated value of x ≈ 0.07. Our studies reveal an antiferromagnetic phase transition at $T_{N}$ ≈ 6.7 K. Electrical resistivity at zero magnetic field shows a pronounced resistivity maximum at $T_{M}$ ≈ 7 K, just above the antiferromagnetic phase transition temperature. With increasing applied magnetic field the maximum moves to lower temperature and becomes totally suppressed at the field of 9 T. Observed magnetoresistance is negative in the whole studied temperature range 2-20 K, yielding a ratio of ρ(0 T, 7 K)/ρ(9 T, 7 K) ≈ 2.5. The origin of such magnetoresistance is associated with formation of mixed magnetic structure in the system due to fluctuation of carbon concentration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies