Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetocaloric Effect in Nanostructured $Pr_2Fe_{17}$ and $Nd_2Fe_{17}$ Synthesized by High-Energy Ball-Milling

Tytuł:
Magnetocaloric Effect in Nanostructured $Pr_2Fe_{17}$ and $Nd_2Fe_{17}$ Synthesized by High-Energy Ball-Milling
Autorzy:
Alvarez, P.
Sánchez-Marcos, J.
Sanchez Llamazares, J.
Franco, V.
Reiffers, M.
Blanco, J.
Gorria, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1534200.pdf
Data publikacji:
2010-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.05.cp
75.50.Tt
75.30.Kz
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2010, 118, 5; 867-869
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nanocrystalline $Pr_2Fe_{17}$ and $Nd_2Fe_{17}$ powders with rhombohedral $Th_2Zn_{17}$-type crystal structure and average particle sizes around 20 nm have been obtained by high-energy ball milling. While the bulk alloys show a well-defined and sharp drop in the low-field magnetization curve at the Curie temperature, $T_{C}$ = 285 K (Pr) and 335 K (Nd), the ball-milled samples exhibit a substantial broadening of the ferro-to-paramagnetic transition due to a considerable augmentation of the disordered inter-grain boundaries. The latter results in an increase of more than 25% in the values of the full width at half maximum of the temperature dependence of the magnetic entropy change maintaining almost unchanged the relative cooling power.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies