The effect of nutrient solution pH on phosphorus availability in soilless culture of tomato Wplyw odczynu pozywki na dostepnosc fosforu w bezglebowej uprawie pomidora
Greenhouse experiments with tomato were conducted in the years 2004-2006. The aim
was to study the effect of nutrient solution pH on the availability of phosphorus in soilless
culture of tomato. Tomato plants were grown on mats made of shredded rye straw, and on
slabs of peat and rockwool. The plants were fertilized with a standard nutrient solution of
different pH: 4.5, 5.0, 5.5, 6.0 and 6.5. Such different pH levels of the nutrient solution used in
soilless culture modified the pH of the root growth zone. This effect was more evident in
rockwool than in the organic media (especially straw). The phosphorus content in the root zone
was closely associated with the pH value of the supplied nutrient solution and the kind of
growing medium. Considerably lower concentrations of phosphorus were recorded in the organic
media (straw, peat) than in rockwool. As the pH level of the nutrient solution increased, so
did the pH of the root zone, whereas the amount of available P-PO4 decreased. The course of
these changes was similar in all the substrates. However, the dynamics of the changes was
weaker in the organic media. With an increase in the pH of the nutrient solution, the average
phosphorus content in tomato leaves decreased. The P-PO4 concentration was higher in the
leaves of tomato plants growing in rockwool compared to those in the organic media. A significantly
higher marketable yield was obtained from tomato plants cultivated in rockwool than in
the organic media. For all the growing media, the highest yield of tomatoes was obtained after
feeding the plants with the nutrient solution of pH 5.5.
Badania prowadzono w warunkach szklarniowych w latach 2004-2006. Celem badań było
określenie wpływu odczynu pożywki na dostępność fosforu w bezglebowej uprawie pomidora
w podłożach organicznych i inertnym. Uprawę prowadzono w matach wykonanych z rozdrobnionej
słomy żytniej, w workach z torfem oraz w wełnie mineralnej. Rośliny nawożono standardowymi
roztworami pożywek o zróżnicowanym odczynie (pH): – 4,5, 5,0, 5,5, 6,0, 6,5. Zróżnicowany
odczyn pożywki stosowanej do upraw bezglebowych na podłożach organicznych, szczególnie
na słomie, w mniejszym stopniu modyfikował pH środowiska korzeniowego niż na wełnie mineralnej.
Zawartość dostępnego fosforu w środowisku korzeniowym była ściśle związana z odczynem
dozowanej pożywki oraz podłożem uprawowym. Zdecydowanie mniejsze zawartości dostępnego
fosforu oznaczano w podłożach organicznych (słoma, torf) w porównaniu z wełną mineralną.
Wraz ze wzrostem pH pożywki, wzrastało pH środowiska korzeniowego oraz malała zawartość
dostępnego fosforu. Przebieg tych zmian był podobny zarówno w podłożach inertnym, jak i organicznych.
Tempo tych zmian było wolniejsze w podłożach organicznych. Wraz ze wzrostem pH
stosowanych pożywek malała średnia zawartość fosforu w liściach pomidora. Wyższą zawartość
P-PO4 w liściach pomidora stwierdzono na we³nie mineralnej. Na wełnie mineralnej uzyskano
istotnie wyższy plon handlowy pomidora w porównaniu z plonem z podłoży organicznych. Najlepsze
plonowanie pomidora, niezależnie od stosowanych podłoży, stwierdzono w przypadku stosowania
pożywki o pH 5,5.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00