Over the recent years, there has been an increasing interest in improving pork quality,
which at present often fails consumer requirements. Nutritional regime is one of the
key environmental factors affecting fattening results, slaughter value and meat quality.
The technological and organoleptic properties of pork can be modified through feeding.
Numerous studies have been conducted to determine the effect of diet composition on meat
quality.
Consumers prefer lean pork with a bright reddish-pink color, and they object to muscles
that are too pale or too dark. An excess amount of meat juice in the package is also
considered unacceptable.
The role of vitamins, minerals and feed additives in animal nutrition is an important
consideration. Animal production efficiency is dependent upon an adequate supply of nutrients
and minerals. Nutrient availability from feedstuffs is a principal factor in improving
animal productivity and health as well as meat quality. Organic forms of minerals have
been proven to have high bioavailability.
Since the magnesium content of standard diets satisfies the needs of animals, pigs
are usually not provided with supplemental magnesium. However, research results show
that magnesium compounds have a beneficial influence on selected aspects of pig production.
Dietary magnesium supplementation positively affects the behavior of animals, decreases
their stress sensitivity and improves pork quality by enhancing meat color, reducing
drip loss and increasing acidity.
W ostatnich latach dużo uwagi poświęca się jakości mięsa wieprzowego, która w opinii
wielu konsumentów jest niska i nie odpowiada ich wymaganiom. Żywienie zwierząt jest
jednym z najważniejszych czynników środowiskowych, który ma wpływ na efektywność
tuczu, wartość rzeźną i jakość mięsa. W przypadku trzody chlewnej istnieje możliwość modyfikowania
zasadniczych cech jakości technologicznej i organoleptycznej mięsa poprzez żywienie.
Obecnie prowadzi się wiele badań związanych z wpływem składników pokarmowych
na jakość uzyskanego mięsa.
Nabywca wybierając opakowanie mięsa kulinarnego preferuje porcje z dużą zawartością chudej tkanki mięśniowej, o typowej dla wieprzowiny różowoczerwonej barwie. Nie
akceptowane są porcje mięsa o barwie zbyt jasnej lub zbyt ciemnej oraz mięso z dużą ilością wycieku soku mięsnego.
Analizując wpływ żywienia na jakość mięsa, często zwraca się uwagę na rolę witamin
i składników mineralnych, a także niektórych dodatków paszowych. Prawidłowe zaopatrzenie
organizmu w składniki mineralne jest jednym z podstawowych czynników decydujących o efektywności produkcji zwierzęcej. Ważnym problemem jest dostępność składników
mineralnych. Decyduje ona o wynikach produkcyjnych, zdrowotności zwierząt, ma również
wpływ na jakość mięsa. W ostatnich latach w wielu badaniach wykazano wysoką biodostępność
tzw. organicznych połączeń składników mineralnych.
Zawartość magnezu w typowych dawkach pokarmowych jest wystarczająca do pokrycia
potrzeb świń. Mając na uwadze powyższe informacje, magnez nie jest zwykle dodawany
do mieszanek paszowych dla świń. W piśmiennictwie naukowym znajduje się jednak wiele
informacji o korzystnym wpływie dodatku związków magnezu na niektóre aspekty produkcyjne
trzody chlewnej. Stosowanie dodatku magnezu w mieszankach dla świń może
korzystnie oddziaływać na zachowanie świń, wrażliwość na stres i jakość mięsa, poprzez
poprawę barwy, zmniejszenie wycieku soku mięsnego, podwyższenie kwasowości.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00