Effect of nitrogen fertilization on Cu, Mn, Zn, Fe, B and Mo availability in commercially grown white head cabbage Wplyw nawozenia azotem na dostepnosc Cu, Mn, Zn, Fe, B i Mo w kapuscie glowiastej bialej odm. Galaxy F1 uprawianej w warunkach produkcyjnych
The results of three-year investigations with cv. Galaxy F1 cabbage grown commercially
in an important agricultural region of South Poland are presented. The effect of the
rate of ammonium sulphate and UAN (solution of ammonium nitrate + urea), the method
of application (placement and broadcast technique) and foliar fertilization (urea and Supervit
K) on Cu, Mn, Zn, Fe, B and Mo concentrations in edible parts of cabbage were surveyed.
Nitrogen fertilizer was applied at the rate of 120 kg N ha–1. With the placement
fertilization method, fertilizer was applied in rows 10 cm deep and 10 cm away from each
plant when seedlings were transplanted. Foliar sprayings started at the beginning of intensive
leaf growth and continued during the growing season at two-week interval. The
foliar nutrition with 2% urea was carried out 3 times and 1% Supervit K was applied once.
The field experiment was carried out in 2005-2007 with cv. Galaxy F1 white cabbage on
silty clay soil containing 0.91-1.02% organic carbon and soil acidity pHH2O 7.18-8.21 Micronutrient
concentrations were below the lower range of the content reported for cabbage
grown in non-contaminated areas. Ammonium sulphate significantly increased Mn and Fe
concentrations in cabbage heads and decreased B and Mo content. However, the environmental
factors considerably modified this tendency. The method of N application affected
Mn content in cabbage in 2007 and Mo in 2006 and 2007. Slightly higher manganese and
molybdenum concentrations for placement fertilization were noted. In 2005 and 2006, the
placement fertilization at the rate of 75% N and supplemented foliar sprays increased
Mo content in cabbage.
Doświadczenie z kapustą głowiastą białą odm. Galaxy F1 prowadzono w latach 2005-
-2007, w prywatnym gospodarstwie warzywniczym, w Zagorzycach k. Miechowa. Badano
wpływ rodzaju nawozu azotowego (siarczan amonu, RSM – roztwór saletrzano-mocznikowy),
sposobu nawożenia (rzutowy, zlokalizowany) oraz dokarmiania pozakorzeniowego
(mocznik i Supervit K) na stopień odżywienia roślin mikroelementami (Cu, Mn, Zn, Fe, B
i Mo). Azot stosowano w dawce 120 kg N ha–1. Nawożenie zlokalizowane polegało na
umieszczaniu depozytów azotowych w rzędach roślin – w odległości 10 cm od rośliny i na
głębokości 10 cm – w chwili sadzenia rozsady. W obiektach z dokarmianiem dolistnym opryski
wykonywano 4-krotnie, rozpoczynając na początku fazy intensywnego wzrostu wegetatywnego.
W pierwszym, drugim i czwartym terminie dokarmianie wykonano z użyciem 2%
roztworu mocznika, natomiast w trzecim terminie stosowano 1% roztworu Supervitu K.
Kapustę uprawiano na glebie ciężkiej o składzie pyłu ilastego, zawartości węgla organicznego
(%C) 0,91-1,02% i odczynie pHH2O 7,18-8,21.
Rodzaj zastosowanego nawozu azotowego wpływał istotnie na zawartość Mn, Fe, B
i Mo w kapuście. Istotnie więcej Mn i Fe zawierały rośliny nawożone siarczanem amonu
w porównaniu z roztworem saletrzano-mocznikowym (RSM), natomiast RSM wpływał na
wzrost w liściach kapusty zawartości B i Mo. Obserwowany wpływ nawozów na oznaczane
w materiale roślinnym składniki zależał od warunków środowiskowych w kolejnych latach
badań.
Sposób stosowania nawozów azotowych wpływał na zawartość Mn i Mo w kapuście.
Lokalizowanie depozytów azotowych w pobliżu roślin miało wpływ na wzrost zawartości
Mn i Mo w roślinach w porównaniu z rzutowym stosowaniem siarczanu amonu i RSM.
Pozakorzeniowe dokarmianie roślin z wykorzystaniem mocznika i Supervitu K zawierającego molibden wpływało na wzrost stężenia Mo w kapuście w przypadku zlokalizowanego
doglebowego nawożenia azotem.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00