Determination of some physical properties of date palm fruits (cv. Khadrawy and Medjool) Określenie niektórych właściwości fizycznych owoców palmy daktylowej (odm. khadrawy i Medjool)
The present investigation was carried out to evaluate some physical properties of date
palm fruits cv. Khadrawy and Medjool. Pulp moisture content, seed moisture content, fruit dimensions
(Major and minor intercept), arithmetic mean diameter, geometric mean diameter, sphericity,
colour values (L, a, b), bulk density, true density, porosity and coefficient of static friction were
determined for both the varieties. The determined properties had significant difference in their values
which may be due to the distinctive features of both the varieties.
Przedstawione badania zostały przeprowadzone w celu oceny niektórych właściwości
fizycznych owoców palmy daktylowej odmian Khadrawy i Medjool. Dla obydwu odmian
oceniano wilgotność miąższu, wilgotność nasion, wymiary owoców (wielka i mała oś), średnią arytmetyczną średnicę, średnią geometryczną średnicę, kołowość, wartości barwy (L, a, b), gęstość
usypową, gęstość rzeczywistą, porowatość i współczynnik tarcia statycznego. Wartości badanych
właściwości wykazywały znaczące różnice międzyodmianowe, które mogły wynikać z cech charakterystycznych
obydwu odmian.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00