Influence of mineral fertilisation on the yield and macroelement content in sugar beet Oddziaływanie nawożenia mineralnego na plonowanie i zawartość makroskładników w buraku cukrowym
The aim of this study was to assess the influence of mineral NPK, Mg and micronutrient
fertilisation on the content of macroelements and root yield of a sugar beet cultivar called
Khazar. The effects of three fertilisation levels were assessed. Additionally, the highest NPK dose was
analysed in treatments with NPK + Mg and micronutrients (B, Cu, Zn, Mn). The increasing level of
NPK fertilisation as well as the nutrition with magnesium and micronutrients caused an increase in
root yield. The highest yield of roots was achieved by beet plants fertilised with the high NPK dose
combined with magnesium, boron, copper and zinc. It was demonstrated that roots fertilised with
the 3NPK dose and magnesium tended to accumulate more N-total. At the same time, the applied
micronutrients contributed to a decline in the N-total content of dry matter in roots. The analysed fertilisation
with NPK and micronutrients did not affect the content of phosphorus, potassium and calcium
in either of the two beet organs. In general, beet leaves were characterised by higher concentrations
of nutrients than roots.
Przedmiotem badań było określenie wpływu nawożenia mineralnego NPK, Mg
i mikroelementów na plonowanie buraka cukrowego oraz na zawartość w obu organach tej rośliny tj. w korzeniach i liściach – makroskładników. Do badań wybrano odmianę Khazar. Oceniono efekty
trzech poziomów nawożenia NPK. Dodatkowo na tle najwyższej dawki NPK zastosowano magnez
oraz mikroelementy – B, Cu, Zn i Mn. Wzrastające nawożenie NPK, jak też nawożenie magnezem
i mikroelementami powodowało przyrost plonu korzeni. Najwyższy ich plon otrzymano w obiekcie
nawożonym wysoką dawką NPK wraz z magnezem, borem, miedzią i cynkiem. Wykazano tendencję
do większej akumulacji N-ogólnego w korzeniach nawożonych dawką 3NPK oraz magnezem.
Mikroelementy przyczyniły się do obniżenia zawartości azotu ogólnego w suchej masie korzeni.
Rozpatrywane nawożenie NPK i mikroskładnikami nie wpłynęło na zawartość fosforu, potasu
i wapnia w obu organach buraka. Ogólnie liście charakteryzowały się większymi zawartościami
składników pokarmowych niż korzenie.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00