Tytuł pozycji:
Quality of fruit cherry, peach and plum cultivated under diferent water and fertilization regimes
- Tytuł:
-
Quality of fruit cherry, peach and plum cultivated under diferent water and fertilization regimes
Jakość owoców wiśni, brzoskwini i śliwy uprawianych w zróżnicowanych warunkach wodnych i nawozowych
- Autorzy:
-
Jaroszewska, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/14969.pdf
- Data publikacji:
-
2011
- Wydawca:
-
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
- Źródło:
-
Journal of Elementology; 2011, 16, 1
1644-2296
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 2003–2005, a two-factors field experiment was set up on sandy soil of low useful
water retention. The aim of the study has been to determine the effect of irrigation and
mineral fertilization on the quality of some species of stone fruit trees. The treatments
were designed by the split-plot method in 7 replications with cherry, 5 replications with
peach, and 4 replications with plum trees. Swards between the trees and herbicide fallows
in the rows of trees were maintained. Two factors were considered: subcrown irrigation
and mineral fertilization. The mineral fertilization comprised the following variants: 0 NPK
–no fertilization, 1 NPK – 130 kg NPK ha–1, 2 NPK – 260 kg NPK ha–1 for cherry and
plum trees, and 0 NPK –no fertilization, 1 NPK – 150 kg NPK ha–1, 2 NPK – 300 kg NPK
ha–1 for peach. Irrigation and fertilization differentiated concentrations of macro- and micronutrients
in fruits of cherry, peach and plum trees. Irrigation resulted in a higher content
of sugars and vitamin C in the dry matter of peaches and a lower concentration of sugars
in cherries. A higher dose of mineral fertilizers depressed the dry matter content
in fruit of plum trees and the concentration of sugars in the fresh matter of cherries.
Doświadczenia polowe przeprowadzono na glebie lekkiej o małej retencji wody użytecznej.
Badano wpływ nawadniania i nawożenia NPK na jakość owoców wiśni, brzoskwini
i śliwy. Wszystkie doświadczenia założono metodą losowanych podbloków w układzie zależnym (ang. split-plot), w 7 powtórzeniach w doświadczeniu z wiśnią Łutówka, 5 – z brzoskwinią Redhaven i 4 – w doświadczeniu ze śliwą Cacanska Rana. Czynnikiem badanym było nawadnianie podkoronowe oraz nawożenie mineralne. W uprawie wiśni i śliwy zastosowano
następujące dawki: 0 NPK – bez nawożenia, 1 NPK – 130 kg NPK ha–1 (40+30+60),
2 NPK – 260 kg NPK ha–1 (80+60+120). W uprawie brzoskwini: 0 NPK – bez nawożenia,
1 NPK – 150 kg NPK ha–1 (40+30+60), 2 NPK – 300 kg NPK ha–1 (80+60+120). Nawadnianie
i nawożenie mineralne różnicowało zawartość makro- i mikroskładników oraz azotanów
w owocach wiśni, brzoskwini i śliwy. Zastosowane nawadnianie wpłynęło istotnie
na zawartość cukrów i witaminy C w suchej masie brzoskwini oraz koncentrację cukrów
w owocach wiśni. Wysoka dawka nawozów przyczyniła się do zmniejszenia się istotnie zawartości
suchej masy w owocach śliwy oraz koncentracji cukrów ogółem w świeżej masie
owoców wiśni.