Effect of fertilisation technique on some indices of nutritional value of spring triticale grain Wpływ techniki nawożenia na wybrane wskaźniki wartości odżywczej ziarna pszenżyta jarego
Triticale is a cereal which may compete with other species of crop plants in terms of the
nutritional value. This grain crop enjoys an increasing popularity among farmers as well as
food and animal feed manufacturers, hence there is a growing interest in foliar fertilisation
with micronutrients in order to ensure fast and effective nutrition.
This study discusses the effect of soil fertilisation or soil and foliar fertilisation with nitrogen
(with or without multi-component fertilisers) on the content of macronutrients (nitrogen,
phosphorus, potassium, magnesium and calcium), total protein and protein fractions in the grain
of spring triticale of the Andrus cultivar grown in north-eastern Poland. The fertilisation of cv.
Andrus spring triticale involved a pre-sowing application of ammonium nitrate, an application of
46% urea in the period of tillering, (with and without the fertiliser Azofoska) and an application
of ammonium nitrate as well as a soil and the foliar application of urea (10% solution, with and
without an addition of Ekolist Z) in the period of stem shooting. Differentiation of the experimental
results on the content of the analysed macronutrients as well as the protein composition
was caused by differences of habitat conditions in the two experimental seasons. Higher nitrogen
doses applied as a split urea dose resulted in a higher concentration of phosphorus, calcium and
magnesium in grain from cv. Andrus spring triticale. The dose of 120 kg N ha-1 in ammonia
nitrate and urea applied to soil or as foliar spray resulted in an increase of total protein. The
accumulation of glutenins in triticale grain usually increased in response to the higher dose of
nitrogen (120 kg ha-1) applied both with and without the multi-component fertilisers. The foliar
supplementation with urea and micronutrients in multi-component fertilisers contributed to a
reduced accumulation of alpha/beta-type gliadins, regardless of the nitrogen dose.
Pszenżyto uznawane jest za zboże, które może konkurować pod względem wartości odżywczej
z innymi gatunkami zbóż i cieszy się coraz większym zainteresowaniem rolników,
przetwórców żywności i paszy. Obserwuje się wzrost zainteresowania nawożeniem dolistnym
mikroelementami, które zapewnia efektywne i szybkie dostarczenie potrzebnych składników
pokarmowych.
W pracy omówiono wpływ nawożenia azotem doglebowo lub doglebowo i dolistnie, bez i z
udziałem nawozów wieloskładnikowych, na zawartość makroskładników (azotu, fosforu, potasu,
magnezu, wapnia), białka ogółem i frakcji białka w ziarnie pszenżyta jarego odmiany Andrus
uprawianego w warunkach północno-wschodniej Polski.
W nawożeniu pszenżyta jarego odmiany Andrus zastosowano przedsiewnie saletrę amonową
oraz w okresie krzewienia mocznik 46% bez azofoski lub z azofoską, a w okresie strzelania
w źdźbło saletrę amonową, mocznik doglebowo i dolistnie (roztwór 10%) bez dodatku lub z
dodatkiem ekolistu Z. Na zróżnicowanie wyników badań, zarówno zawartości makroelementów,
jak i białka, w dużym stopniu wpłynęły warunki siedliskowe w latach realizowanego doświadczenia.
Wyższy poziom nawożenia azotem z zastosowaniem części dawki mocznika w formie
oprysku wpłynął na większą zawartość fosforu, wapnia i magnezu w ziarnie pszenżyta jarego
odmiany Andrus. Dawka 120 kg ha-1 N w formie saletry amonowej i mocznika wprowadzona
doglebowo i dolistnie wpłynęła na zwiększenie zawartości białka ogółem. Pod wpływem większych
dawek azotu (120 kg ha-1) zastosowanych bez dodatku i z dodatkiem nawozów wieloskładnikowych
zwiększało się przeważnie nagromadzenie glutenin w ziarnie pszenżyta. Dolistne
dokarmianie mocznikiem oraz mikroelementami w nawozach wieloskładnikowych, niezależnie
od dawki azotu, przyczyniło się do zmniejszenia nagromadzenia gliadyn a i b.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00