Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Theoretical Study of the Effect of Light on Nematic to Isotropic Phase Transition

Tytuł:
Theoretical Study of the Effect of Light on Nematic to Isotropic Phase Transition
Autorzy:
Suresha, B.
Radhakrishna, M.
Govind, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1493611.pdf
Data publikacji:
2011-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.30.-v
64.70.M-
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2011, 120, 3; 462-467
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Optical response of liquid crystals is very important from the point of view of applications of liquid crystals in display and data storage devices. Experiments have shown that UV rays incident on nematic liquid crystals doped with photoactive azo compounds lower the nematic isotropic transition temperature $(T_{NI})$. This is attributed to the transformation of photoactive trans isomer to cis isomer due to UV rays. We have earlier developed a mean field model involving molecular explanation for two lengths in which the mutual orientation of near neighbor molecules changes from an antiparallel to a parallel configuration as the temperature lowered. In this paper, this model is extended to include the length change from trans to cis isomer. The calculated values of change in $T_{NI}$ qualitatively agree with experimental trends.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies