Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Statistical Theory of Biaxial Nematic and Cholesteric Phases

Tytuł:
Statistical Theory of Biaxial Nematic and Cholesteric Phases
Autorzy:
Kapanowski, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1493357.pdf
Data publikacji:
2011-09
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.30.Cz
77.84.Nh
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2011, 120, 3; 351-367
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A statistical theory of biaxial nematic and cholesteric phases is presented. It is derived in the thermodynamic limit at small density and small distortions. The considered phases are composed of short rigid biaxial or less symmetric molecules. The expressions for various macroscopic parameters involve the one-particle distribution function and the potential energy of two-body short-range interactions. The cholesteric phase is regarded as a distorted form of the nematic phase. Exemplary calculations are shown for several systems of molecules interacting via Corner-type potential based on the Lennard-Jones 12-6 functional dependence. The temperature dependence of the order parameters, the elastic constants, the phase twists, the dielectric susceptibilities, and the flexoelectric coefficients are obtained. The flow properties and defects in nematics are also discussed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies