Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Cu, Ga and Au Dopants and Technology Conditions on the Magnetic Interactions in $HgCr_2Se_4$ Single Crystals

Tytuł:
Influence of Cu, Ga and Au Dopants and Technology Conditions on the Magnetic Interactions in $HgCr_2Se_4$ Single Crystals
Autorzy:
Krok-Kowalski, J.
Władarz, G.
Groń, T.
Duda, H.
Pacyna, A.
Nikiforov, K.
Rduch, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1493008.pdf
Data publikacji:
2011-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
75.50.Pp
75.30.Kz
75.30.Et
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2011, 120, 5; 970-972
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
For single crystals $HgCr_2Se_4$ doped by nonmagnetic $Cu^{+},$ $Au^{2+}$ and $Ga^{3+}$ ions and single crystals of $HgCr_2Se_4$ matrix growing in different synthesis conditions both the dc and ac magnetic susceptibility as well as the magnetization have been measured. As it follows from the analysis of the obtained results, paradoxically, the dopants strengthen the long range magnetic interactions of the ferromagnetically ordered single crystals under study, evidenced by the higher values of the ordering temperature in comparison with those ones for pure matrix. An influence of the technological processes connected with deficiency and/or excess of Hg on the long range magnetic interactions was not observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies